Wasiat-wasiat Khulafaur RasyiddinDengar kata khulafaur Rasyiddin mungkin ada dari kita yang belum mengetahui apa maksudnya.Khulafaur Rasyididin berarti wakil2 atau khalifah yang benar atau lurus.Mereka adalah pewaris kepemimpinan setelah kewafatan Baginda Nabi Muhammmad SAW. Ada empat khulafaur rasyiddin yaitu:

1.Sayyidina Abu Bakar As shiddiq r.a
2.Sayyidina Umar Bin Khattab r.a

3.Sayyidina Utsman Bin Affan r.a

4.Sayyidina Ali Bin Abi Thalib r.aInilah wasiat-wasiat dari keempat khalifah tersebut:


1.Sayyidina Abu Bakar As Shiddiq r.a.
Berkata
:
Orang yang bakhil itu tidak akan terlepas daripada salah satu darida 4pa sifat yang membinasakan,yatu: iIa akan mati dan hartanya akan diambil oleh warisn,ya lalu dibelanjakan bukan pada tempatnya. Hartanya akan diambil secara paksa oleh penguasa yang zalim.Hartanya menjadi rebutan orang-orang jahat dan akan dipergunakan untuk kejahatan pula. Adakalanya harta itu akan dicuri dan dipergunakan secara berfoya-foya pada jalan yang tidak berguna.


2.Sayyidina Umar Bin Khattab r.a
Berkata :
Orang yang banyak ketawa itu kurang wibawanya. Orang yang suka menghina orang lain, dia juga akan dihina. Orang yang mencintai akhirat, dunia pasti menyertainya. Barangsiapa menjaga kehormatan orang lain, pasti kehormatan dirinya akan terjaga.


3.Sayyidina Othman Bin Affan r.a
Berkata :

Antara tanda-tanda orang yang bijaksana itu ialah: Hatinya selalu berniat suci Lidahnya selalu basah dengan zikrullah Kedua matanya menangis kerana penyesalan (terhadap dosa) Segala perkara dihadapainya dengan sabar dan tabah Mengutamakan kehidupan akhirat daripada kehidupan dunia.


4.Sayyidina Ali Bin Abi Thalib r.a
bergelar Karramallahu Wajhah (Allah memuliakan wajahnya)
berkata :
Tiada sholat yang sempurna tanpa jiwa yang khusyu'.
Tiada puasa yang sempurna tanpa mencegah diri daripada perbuatan yang sia-sia
Tiada kebaikan bagi pembaca al-Qur'an tanpa mengambil pangajaran daripadanya.

Tiada kebaikan bagi orang yang berilmu tanpa memiliki sifat warak (memelihara diri dan hati- hati dari dosa).

Tiada kebaikan mengambil teman tanpa saling sayang-menyayangi
Nikmat yang paling baik ialah nikmat yang kekal dimiliki.

Doa yang paling sempurna ialah doa yang dilandasi keikhlasan.

Barangsiapa yang banyak bicara, maka banyak pula salahnya,siapa yang banyak salahnya, maka hilanglah harga dirinya,siapa yang hilang harga dirinya, berarti dia tidak warak sedangkan orang yang tidak warak itu berarti hatinya mati.


Itulah wasiat-wasiat dari para khulafaur Rasyiddin.
Keempat-empat khalifah Islam yang terkenal itu telah meninggalkan wasiat yang sangat berharga untuk kita semua. Marilah sama-sama kita manfaatkan wasiat yang amat berharga dan seterusnya jadikanlah ia sebagai amalan harian kita. Insya Allah,amalan-amalan kita mendapat redha Allah SWT.....
Insya Allah............Category: 0 komentar

0 komentar:

Posting Komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...